Donează

Foame. Sărăcie. Abandon școlar.

Pentru că și ție ți se pare nedrept că 1 din 2 copii din mediul rural trăiește în pragul sărăciei.
Și ție ți se pare greșit că abandonul școlar a depășit 19%.

Donează zilnic 1281 mese

București, 11 mai 2016

Lidl România și World Vision au organizat Ziua Porților Deschise, în cadrul programului "Pâine și Mâine"


Unul dintre cele mai sensibile subiecte de pe agenda publică este cel al ratei abandonului școlar din România, care a atins valoarea de 18%, comparativ cu media din Uniunea Europeană, de 11%. Mai mult, 74% dintre cazurile de abandon școlar se înregistrează în mediul rural, conform unui studiu realizat de World Vision România. Cauzele principale sunt sărăcia (45%) și rezultatele slabe la învățătură (37%).


Aceste procente îngrijorătoare au fost motorul care i-a determinat pe reprezentanții fundatiei World Vision România să inițieze proiectul „Pâine și Mâine”, ce are ca scop principal atragerea copiilor la școală prin oferirea unei mese calde, chiar în cadrul școlii. Totodată, după terminarea orelor de curs, cei mici se bucură și de un program after school. Inițiativa beneficiază de sprijinul Lidl România încă din momentul zero, printr-o donație de 100.000 de euro, care să asigure implementarea proiectului în 6 sate din județele Dolj (Palilula, Sărbătoarea, Leordoasa, Salcia) și Vâlcea (Urși și Geamăna).

Reprezentanții Lidl România și World Vision România au ales data de 11 mai pentru a organiza ziua porților deschise, în cadrul căreia s-au vizitat cele două sate din Vâlcea unde se implementează programul: Urși și Geamăna. Având susținerea comunității, dar și a Inspectoratului Școlar General din Rm. Vâlcea, începând cu 20 aprilie, elevii celor două școli au primit o șansă la un viitor mai bun.


"Am ales să donăm suma de 100.000 euro pentru a susține etapa pilot a proiectului „Pâine și Mâine” din dorința de a le oferi copiilor șansa la o dezvoltare fizică și cognitivă normală. Situația cu care peste 225.000 dintre copiii de la sate se confruntă în acest moment, de a merge la culcare flămânzi în fiecare seară, este una îngrijorătoare. Masa caldă pe care astăzi o primesc 213 copii și cele 2 ore de after school vor putea îmbunătăți rezultatele lor școlare. În plus, îi va ajuta pe aceștia să își dezvolte diverse abilități personale și sociale, care le vor fi de folos atunci când va veni vremea să își construiască o carieră și să își aleagă drumul în viață. Am fost convinși încă din prima clipă că este un proiect în care merită să ne implicăm, pentru că toți copiii merită șansa la un viitor mai bun", ne spune Maria Pârvuleasa, PR&CSR Manager Lidl România.

"Pâine și Mâine" le oferă copiilor din satele Urși și Geamăna accesul la două ore de after school, fiind printre puținele școli în care se implementează un astfel de program la nivel rural și urban în județul Vâlcea. Astfel, după servirea mesei, elevii beneficiază de activități cu sprijin specializat, sub atenta supraveghere și îndrumare a cadrelor didactice, dar și de ateliere tematice, de tip recreativ, pe diferite domenii – arte, științe, tehnologii, sport.

În plus, pentru a susține dezvoltarea cognitivă a elevilor, aceștia participă la diverse activități prin care este încurajată lectura independentă. Astfel, în cadrul bibliotecii școlii sau al celei județene, sunt organizate periodic cluburi de lectură. Și în ceea ce privește dezvoltarea personală, cadrele didactice îi ajută pe cei mici să dobândească încredere în sine, dar și în ceilalți și cultivă atitudinea pozitivă față de sine, stimulând abiltățile lor de comunicare și de gândire.

"Pâine și Mâine este șansa copiilor din mediul rural de a primi o educație și de a-și crea un viitor luminos, de a rupe cercul vicios al sărăciei. Am ales să ne adresăm copiilor din ciclul primar deoarece scrisul şi cititul sunt abilități pe care cei mici le deprind mult mai ușor până la vârsta de 11 ani. După această vârstă, capacitatea copilului de a învăţa să scrie şi să citească devine tot mai greu de recuperat. Programul pilot Pâine și Mâine a început deja în acele comunități rurale în care există atât nevoia, cât și şanse de succes, pentru a demonstra valoarea programului. Astfel, vom valida un model care să fie extins în cât mai multe comunităţi vulnerabile. Acesta este doar începutul unui program extrem de necesar în România zilelor noastre", a declarat Daniela Buzducea, director executiv World Vision România.

În cadrul vizitei la școala din Geamăna, veche de mai bine de 100 de ani, copiii i-au surprins pe invitați cu un scurt moment artistic, rodul atelierelor creative organizate în programul after school. Aceștia au pus în scenă o piesă de teatru, iar tema pe care și-au ales-o a făcut referire la igienă. Astfel, între personajele principale s-au numărat o perie și un săpun, care să-i îndepărteze pe "Bacteria" și pe "Microb", dar și pe alte personaje negative pentru sănătate.

"Din păcate, 1 din 8 copii se duc la culcare flămânzi, se duc la şcoală pentru a-şi lua acel corn şi lapte pe care îl mai împart şi cu frăţiorii mici de acasă. Sărăcia şi lipsa de acces la nevoile de bază ne afectează pe toţi pentru că vorbim de 225.000 de copii din România care se culcă flămânzi! Pentru că nu au hrană suficientă, aceşti copii vor prezenta deficit de atenţie, alterarea performanţelor şcolare, IQ scăzut, deficit de memorare, dificultăţi de învăţare, abilităţi sociale reduse, limbaj limitat, şi abilităţi scăzute de rezolvare a problemelor. Pe scurt, fără hrană, copiii nu vor avea randament la şcoală!"a declarat Oana Cuzino, ambasador World Vision România.

Vă invităm și pe dumneavoastră să fiți alături de proiectul "Pâine și Mâine"" prin intermediul site-ului www.painesimaine.ro sau prin transmiterea unui SMS la numărul 8844, cu textul PAINE, prin care puteți dona 2 euro lunar pentru susținerea programului. În plus, puteți urmări evoluția acestui proiect pe pagina de facebook dedicată: www.facebook.com/painesimaine/.